Què és L’Obsate?

Observatori Socioambiental de les Terres de l’Ebre (Obsate)

L’Observatori Socioambiental de les Terres de l’Ebre (Obsate) és un projecte inclòs dins el PECT Ebrebiosfera que té com a objectiu crear una base de dades per a poder consultar i analitzar indicadors ambientals, econòmics, socials, demogràfics i sintètics de totes les Terres de l’Ebre.

Aquesta plataforma és un instrument de recollida i d’anàlisi d’informació d’àmbit local i comarcal que pretén crear un indicador sintètic per a ajudar al desenvolupament de les quatre comarques meridionals de Catalunya.

A més, vol ser un referent entre agents socials i econòmics, investigadors, estudiants i ciutadans en general per a elaborar informes, estudis de mercat o gestionar actuacions en territoris concrets.

El Campus Terres de l’Ebre de la URV coordina aquesta plataforma per a dinamitzar les connexions entre el teixit empresarial del territori, les administracions locals, la Universitat Rovira i Virgili i els agents de cada sector.

Quins objectius tenim?

Per a què serveix?

Què aporta al territori?

  • Un observatori socioambiental per a la transferència de dades, l’emprenedoria i l’autoavaluació de les Terres de l’Ebre.
  • Una eina de cerca fiable d’indicadors ambientals, econòmics, socials i demogràfics de totes les poblacions de les Terres de l’Ebre.
  • Un indicador sintètic de les Terres de l’Ebre per a avaluar les condicions de vida i el nivell de desenvolupament de cada zona.
  • Un espai per a planificar, produir i difondre estadístiques de les Terres de l’Ebre en matèria econòmica, social, mediambiental o demogràfica.
  • Una plataforma per a donar suport a administracions, entitats i empreses en l’avaluació d’actuacions i polítiques diverses amb sistemes d’informació adequats per a fer-ne el seguiment.
  • Una base de dades útil per a comparar indicadors diversos de municipis i comarques de les Terres de l’Ebre, amb llistats, mapes i gràfics descarregables.
  • Un element de contribució a l’observació del canvi global, amb indicadors realistes sobre els diversos temes que formen part de la preocupació a favor de la sostenibilitat.

Indicador sintètic

L’indicador sintètic de les Terres de l’Ebre és un índex que serveix per conèixer el nivell de desenvolupament dels municipis i comarques basat en diferents factors economicosocials rellevants.

Es tracta d’un índex que funciona com un indicador ponderat per a conèixer el nivell de desenvolupament territorial de tots els municipis i comarques ebrenques amb base a indicadors de situació dels diferents factors territorials de desenvolupament. Així, un conjunt de variables i indicadors quantitatius i qualitatius serveixen per a fer el seguiment i avaluació del model territorial. 

És la base per a l’elaboració de metodologies que permetin avaluar l’impacte territorial de les actuacions que incideixin sobre l’ús i transformació del territori. A més, permet avaluar l’estat de cohesió (equilibri) territorial de les Terres de l’Ebre.

Què és l’IDL?

Objectius de desenvolupament sostenible

En aquesta plataforma (a la nostra base de dades) trobareu indicadors municipals i comarcals per al seguiment i avaluació dels 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) aprovats per l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 2015.

Els ODS cobreixen la dimensió social, econòmica, ambiental i institucional de la sostenibilitat i aborden cinc grans àmbits: planeta, persones, prosperitat, pau i aliances.